LANCET PLUS™ 125 WG HERBICYD

 

OPIS PRODUKTU

Środek chwastobójczy przeznaczony do wiosennego, powschodowego zwalczania chwastów jednoliściennych oraz dwuliściennych w pszenicy ozimej, życie i pszenżycie ozimym.

SUBSTANCJE AKTYWNE

  • Florasulam

  • Aminopyralid

  • Piroksysulam

 

RODZAJ UPRAWY

Pszenica ozima, pszenżyto ozime, żyto

 

ZASTOSOWANIE

Lancet Plus pobierany jest poprzez liście chwastów, a następnie szybko przemieszczanym w roślinach, co powodując zahamowanie wzrostu, chlorozy, nekrozy i zamieranie chwastów. W warunkach niskich temperatur (około 5°C) zniszczenie chwastów dwuliściennych następuje po około 3 tygodniach, a miotły zbożowej po 6-9 tygodniach. 

Preparat zwalcza poniższe gatunki:

  • wrażliwe: chaber bławatek, fiołek polny przed kwitnieniem, gorczyca polna, gwiazdnica pospolita, jasnota różowa, komosa biała do 6 liści, mak polny, maruna bezwonna, miłek letni, miotła zbożowa, niezapominajka polna, ostrożeń polny, owies głuchy, poziewnik szorstki do 4 liści, przetacznik perski, przetacznik polny, przytulia czepna, psianka czarna, rdest plamisty, rdest powojowy, rumian polny, rumianek pospolity, rzodkiew świrzepa, samosiewy rzepaku, stulicha psia, tasznik pospolity, tobołki polne, wyka wąskolistna
  • średniowrażliwe: dymnica pospolita, jasnota purpurowa, mlecz polny, przetacznik bluszczykowy

Okresy stosowania i dawki w uprawie pszenicy ozimej, pszenżycie ozimym i żyta: wiosną, po ruszeniu wegetacji od fazy początku krzewienia do fazy pierwszego kolanka zbóż (BBCH 21-31); dawka: 0,2 kg/ha + Dassoil 0,5 l/ha (adjuwant) 
Zalecana ilość wody: 150-300 l/ha
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste
Minimalny okres od zabiegu do opadu deszczu: 1 godzina

 

DOSTĘPNE OPAKOWANIA

  • 0,5 kg
  • 1 kg

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.

MATERIAŁY DO POBRANIA

  • KARTA CHARAKTERYSTYKI LANCET PLUS – PDF
  • ETYKIETA LANCET PLUS – PDF

 

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są zaznaczone. *