Cena pelletu - od czego zależy?

Coraz więcej gospodarstw domowych, rolnych i przedsiębiorców decyduje się na wspomaganie bądź całkowitą zamianę paliw kopalnianych na alternatywne źródła ogrzewania domów, zabudowań gospodarczych, biurowców, hal i siedzib firm. Jednym z alternatywnych i odnawialnych źródeł energii jest pellet, który ma wiele zalet. Jego użytkowanie generuje liczne korzyści społeczne, ekonomiczne i środowiskowe. Ta ekologiczna biomasa do pieca jest również dostępna w naszej firmie. Oferujemy najlepszy produkt o wysokim poziomie kaloryczności i atrakcyjnej cenie. Sprzedaż prowadzimy zarówno stacjonarnie, w filiach zlokalizowanych na terenie całej Polski, jak i elektronicznie – za pośrednictwem sklepu internetowego sobianek.pl.

Pellet opałowy - charakterystyka

Wiele osób zadaje sobie pytanie, co to jest pellet. Odpowiedź jest bardzo prosta – jest to paliwo służące do ogrzewania pomieszczeń. Precyzując: ten opałowy produkt stanowi biomasę, czyli surowiec energetyczny o niskim poziomie emisji CO2 w procesie jego spalania. Produkcja tego artykułu, zwanego niekiedy mikrobrykietem, obejmuje kilka zasadniczych etapów:

  • suszenie – wilgotność materiału nie może przekraczać 12-14%,
  • oczyszczanie – w tej fazie z surowca wykorzystywanego do produkcji należy usunąć wszelkie zanieczyszczenia mechaniczne, chemiczne i mineralne (np. piasek, ziemię, kawałki plastiku, metalu, szkła), które mogą negatywnie wpłynąć na jakość i kaloryczność pelletu oraz jego sprzedaż,
  • mielenie – na jednorodną rozdrobnioną suchą masę w specjalnym młynie, bez używania chemicznych substancji klejących. W tym przypadku spoiwem jest lignina zawarta w samej biomasie, która w procesie pelletyzacji i nagrzewa się, przyjmując półpłynną postać, która jest podatna na dalszą obróbkę,
  • granulacja – w wyniku której formowany jest finalny produkt w kształcie walca o odpowiedniej grubości (od 4 do 10 mm) i długości (20–50 mm),
  • chłodzenie – które zwiększa trwałość tego alternatywnego opałowego produktu energetycznego.

Po zakończeniu tych faz powstałe odpady ponownie przechodzą cały proces produkcyjny, natomiast wytworzony pellet do pieca jest pakowany do worków lub magazynowany luzem i trafia do dystrybucji hurtowej oraz detalicznej.

Pellet do pieca - jakie korzyści?

Do głównych korzyści pelletu do pieca należy poniższe atrybuty:

  • zerowy bilans emisji CO2 i przyjazność dla ekosystemu,
  • duża wydajność energetyczna,
  • relatywnie niska cena,
  • mniejsza zawodność niż energia wiatrowa i solarna,
  • większe bezpieczeństwo transportu w stosunku do przewozu ropy czy gazu,
  • możliwość zagospodarowania nieużytków pod produkcje biomasy,
  • łatwość i czystość przechowywania,
  • popiół po spaleniu jest źródłem cennych pierwiastków i w porównaniu z węglem emituje mniej gazów cieplarnianych.

To wszystko sprawia, że zyskuje on coraz większą popularność na świecie. Z danych organizacji non-profit Bioenergy Europe wynika, że Europa i Azja to regiony o największej konsumpcji tego paliwa. W latach 2014–2018 europejczycy kupili łącznie blisko 115 mln ton tego opałowego zasobu energetycznego (tab.1).

Region 2014 2015 2016 2017 2018
Europa 18627,2 21704,8 22407,8 24943,4 27043,8
Ameryka Płn. 2875,0 2232,0 2432,3 2550,4 2781,3
Ameryka Płd. 58,0 90,0 104,1 82,4 457,4
Azja 5018,0 8246,6 11989,4 16663,5 22430,6
Oceania 22,1 22,5 27,5 29,5 33,3

Źródło: Bioenergy Europe Pellet Report 2019 (https://epc.bioenergyeurope.org/bioenergy-europe-pellet-report-2019/).

Również w Polsce ten surowiec do ogrzewania pomieszczeń zyskuje na popularności. Hurtowa i detaliczna sprzedaż pelletu i węgla w przystępnych cenach to podstawowy profil biznesowy firmy Sobianek.

Rodzaje pelletu

Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem tego paliwa o wysokim stopniu kaloryczności jest pellet drzewny. Do jego produkcji wykorzystywane są najczęściej trociny, zrębki, ścinki i wióry z drzewa:

  • sosnowego,
  • świerkowego,
  • jodłowego,
  • brzozowego,
  • bukowego,
  • dębowego,
  • wierzbowego,
  • owocowego.

Pellet może zostać także wytworzony z materiałów będących odpadami branży rolniczej, takich jak: słoma, siano, trzcina, torf, łuski nasion (np. słonecznika), ptasie odchody, makulatura. Każdy z tych typów alternatywnego paliwa dla węgla ma różne właściwości i zalety. Przykładowo, torfowy relatywnie długo utrzymuje żar i nie produkuje czarnej sadzy w kominie. Z kolei słomiany jest cennym zasobem energetycznym, który zawiera stosunkowo dużą zawartość części lotnych. Po jego spaleniu zostaje wyjątkowo niewiele popiołu, a zawartość wilgoci jest na bardzo niskim poziomie. Ponadto, ten rodzaj paliwa może zostać wykorzystany jako nawóz mineralny i element kompostu, co wynika z wysokiej zawartości pierwiastków niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin zielonych.

W zależności od wykorzystanego materiału i technologii produkcji – na potrzeby sprzedaży pelletu – wyróżnia się dwie zasadnicze kategorie tego produktu:

  • energetyczny – zwany inaczej bezklasowym, niecertyfikowanym, który produkowany jest z odpadów drewna, bez ścisłego reżimu technologicznego. Ten rodzaj paliwa jest stosowany głównie w elektrowniach,
  • certyfikowany – który posiada specjalne oznaczenia i logo właściciela znaku. Na polskim rynku są dwa rodzaje norm: ENplus (klasa A1, A2, B) – jego właścicielem jest Europejska Rada ds. Pelletu i DINplus w klasie A1 – znak należy do firmy DIN CERTCO GmbH.

Ceny pelletu i jego wartość opałowa

Ostateczna cena determinowana jest wieloma czynnikami. Wśród tych faktorów należy przede wszystkim wymienić cechy ilościowe i jakościowe, które bezpośrednio decydują o tym, czy jest to produkt certyfikowany. W tabeli 2. przedstawiono wielkości najważniejszych parametrów, jakie musi spełnić to paliwo stałe, aby mogło uzyskać certyfikat ENplus lub DINplus.

Parametr Jednostka ENPLUS A1 ENPLUS A2 EN B DIN PLUS
Średnica mm 6 lub 8 ± 1
Długość mm 3,15 ≤ L ≤ 4
Gęstość kg/m3 od 600 do 750
Kaloryczność % ≥ 16,5 ≥ 18
Wilgotność % ≤ 10
Zawartość popiołu % ≤ 0,7 ≤ 1,2 ≤ 2,0 ≤ 0,7
Wartość opałowa kWh/kg ≥ 4,6 od 16,5 do 4,6

Ceny uzależnione są zatem od jego wielkości, jak i kaloryczności, zawartości popiołu czy wartości opałowej. Produkty, których parametry odbiegają od wyżej przedstawionych wartości, mogą spowodować uszkodzenia pieca. Chcąc się dowiedzieć ile kosztuje najlepszy pellet – zapraszamy do naszego internetowego sklepu sobianek.pl.

jaki kocioł na pellet i ekogroszek
BLOG EKSPERTÓW

Jaki kocioł na pellet i ekogroszek?

Jaki kocioł na pellet i ekogroszek? Rozwój technologii grzewczych przynosi coraz więcej możliwości wyboru efektywnych, …

Czytaj więcej →
Jaki kocioł na ekogroszek 5 klasy
BLOG EKSPERTÓW

Jaki kocioł na ekogroszek 5 klasy?

Jaki kocioł na ekogroszek 5 klasy? Myślisz o zakupie nowoczesnego kotła na ekogroszek, ale szeroka …

Czytaj więcej →
Jak zlikwidować spieki w kotle na ekogroszek
BLOG EKSPERTÓW

Jak zlikwidować spieki w kotle na ekogroszek?

Jak zlikwidować spieki w kotle na ekogroszek? Powstawanie spieków żużlowych i koksowych to problem, który …

Czytaj więcej →
Jak sprawdzić kaloryczność pelletu
BLOG EKSPERTÓW

Jak sprawdzić kaloryczność pelletu?

Jak sprawdzić kaloryczność pelletu? Pellet to materiał opałowy, który ma wiele zalet. Jest ekologiczny, ekonomiczny, …

Czytaj więcej →
Czy ekogroszek premium plus jest dobry
BLOG EKSPERTÓW

Czy ekogroszek Premium Plus jest dobry?

Czy ekogroszek Premium Plus jest dobry? Ekogroszek Premium Plus to wysokiej jakości paliwo stałe, które …

Czytaj więcej →
Co to jest pellet opałowy
BLOG EKSPERTÓW

Co to jest pellet opałowy?

Co to jest pellet opałowy? Wraz z rosnącym zainteresowaniem ekologicznymi rozwiązaniami w dziedzinie ogrzewania, pellet …

Czytaj więcej →
0
KOSZYK
  • BRAK PRODUKTÓW W KOSZYKU