PELLET

Pellet Olczyk

Dążenie do życia w równowadze z naturą wiąże się między innymi z sięganiem po ekologiczne źródła ciepła. Jednym z najlepszych i najwygodniejszych w użytkowaniu rozwiązań jest pellet drzewny.
;

Czym jest pellet?

Pellet to ekologiczne paliwo, wytwarzane z drewna lub odpadów drzewnych. Służy do uzyskiwania ciepła w specjalnych kotłach, dedykowanych do spalania tego materiału. Pellet wykorzystuje się powszechnie w domach jednorodzinnych, obiektach użyteczności publicznej i w hotelach, a także w obiektach przemysłowych oraz wszędzie tam, gdzie potrzeba ogrzać pomieszczenia lub wodę użytkową. Odpowiednio spalany pellet może być też używany w kominkach, a nawet w grillach automatycznych.

Z czego wytwarzany jest pellet?

Pellet Olczyk wytwarzany jest z wysuszonych odpadów tartacznych: trocin z drewna pochodzącego z uprzednio okorowanych drzew iglastych: sosny, świerku, modrzewia oraz jodły. Dzięki temu Pellet Olczyk nie przyczynia się do wycinania drzew służących wyłącznie do produkcji pelletu. Materiały te, bez użycia jakichkolwiek lepiszczy, zostają sprasowane pod wysokim ciśnieniem, aż do uzyskania formy wygodnego w użytkowaniu granulatu. Uprzednie okorowanie pozwala na powstanie produktu pozbawionego zanieczyszczeń mechanicznych, w szczególności piasku, który mógłby zaburzać prawidłową pracę pieca.

Pellet Olczyk – charakterystyka techniczna

Pellet Olczyk charakteryzuje się wysoką kalorycznością – na poziomie ponad 16.500 MJ/kg i niską zawartością wilgoci, wynoszącą poniżej 10%. Warto zwracać uwagę na wartość opałową pelletu w czasie zakupu tego paliwa, ponieważ niektórzy sprzedawcy podają wartość ciepła spalania pelletu, która jest wyższa, a więc wizualnie bardziej atrakcyjna dla klienta. Obsługę pieca zasilanego pelletem ułatwia niska ilość otrzymywanego popiołu, która wynosi około 0,7%. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu wyłącznie drewna pochodzącego z drzew iglastych. Z jednej tony uzyskuje się kilka kilogramów popiołu mającego doskonałe właściwości nawozowe. Dla przykładu – tzw. agropellet, czyli pellet z łuski słonecznika, ma ponad 5% popiołu, a pellet ze słomy zbóż – ponad 9–11%. Ponadto, pellet drzewny, w odróżnieniu od agropelletu, ma mało agresywnych cząsteczek chloru i siarki, dzięki czemu nie stanowi zagrożenia dla samego pieca. W czasie spalania zarówno chlor, jak i siarka powodują szybko postępującą korozję wysokotemperaturową, która jest w stanie zerodować elementy palnika, stalowy płaszcz wody, czujniki i czopuch nawet w ciągu kilku lub kilkunastu miesięcy.

Gęstość nasypowa tego paliwa waha się od 600 do 750 kg/m3. Średnica pelletu to około 6 mm zaś długość poszczególnych fragmentów waha się od kilku milimetrów do 4 cm.

Pellet Olczyk spełnia wymagania certyfikatów: DIN-Plus nr 7A189 i EN-Plus A1 nr PL004 zgodnych z normą europejską EN 14961-2.

Pellet Olczyk jest pakowany fabrycznie w szczelne worki z mikroperforacją, po 15 kg paliwa. Opakowaniem zbiorczym jest paleta zawierająca 70 worków, przykryta dodatkową folią zabezpieczająca przed wilgocią.

Pellet Olczyk – zalety w porównaniu do innych rodzajów pelletu

Dzięki temu, że pellet Olczyk wykonany jest z odpadów okorowanego drewna iglastego, charakteryzuje się wyższą „gęstością energetyczną” niż pellet wytworzony ze słomy czy łusek słonecznikowych. Znaczy to, że do uzyskania tej samej ilości ciepła trzeba spalić mniej pelletu Olczyk. Ponadto, jasna jego barwa pozwala na łatwe sprawdzenie czystości paliwa – czynność ta jest znacznie trudniejsza w przypadku pelletu powstałego z drewna liściastego, który ma ciemniejszy kolor i łatwiej jest go podrobić, dodając do niego sztuczne dodatki, takie jak np. resztki mebli, płyt drewnopochodnych MDF (nierzadko z okleinami oraz lakierami), kawałków malowanych drewnianych okien i tym podobnych dodatków. W sfałszowanym pellecie często można znaleźć nawet kawałki plastiku.

Pellet Olczyk – użytkowanie

Pellet Olczyk odznacza się łatwym zapłonem w piecu, a charakterystyka tego produktu znacznie ułatwia automatyczne rozpalanie Zawdzięczamy to wysokiej zawartości naturalnych żywic, które podnoszą energetyczne walory tego paliwa. Dzięki niskiej zawartości popiołu możliwe jest automatyczne czyszczenie płomieniówek w kotle, dzięki czemu sprawność urządzenia zostaje na długo zachowana. Z kolei zafałszowany pellet liściasty może się żużlować, co po dłuższym czasie okazuje się zabójcze dla zasilanego tym paliwem pieca.

Szczelne worki ułatwiają przechowywanie, a niewielka ich masa umożliwia przenoszenie i zasypywanie zasobników w piecach. Trzeba jednak pamiętać o tym, że przechowywane worki muszą być szczelnie zamknięte, a miejsce ich składowania nie może być narażone na wilgoć. Palety z pelletem muszą być ustawione w taki sposób, by między nimi a ścianami i podłogą był swobodny dostęp powietrza. Nie wolno przechowywać worków bezpośrednio na podłodze ani palet opierać o ściany pomieszczenia. Piwnic oraz innych pomieszczeń narażonych na zalanie nie wolno szczelnie wypełniać workami z pelletem, ponieważ w razie zalania produkt ten zwiększy swoją objętość i może nawet spowodować uszkodzenia ścian obiektu. Zaleca się, by maksymalna wysokość przechowywania nie przekraczała 2/3 wysokości pomieszczenia. Kategorycznie niewskazane jest również przechowywanie tego paliwa pod gołym niebem.

Zawilgocenie pelletu pogorszy efektywność jego spalania, do skutkować będzie tym, że do uzyskania tej samej ilości ciepła trzeba spalić większą jego ilość. Ponadto, zawilgocony pellet może wręcz zostać zaatakowany przez pleśnie lub inne grzyby rozwijające się na drewnie, przez co nie będzie on się nadawał do użytku jako opał i co najwyżej można go użyć do zrobienia kompostu lub mulczu.

Jak rozpoznać kiepski pellet?

Dobrej jakości pellet ma wysoką gęstość – łatwo więc sprawdzić jego jakość, wrzucając kilka kawałków do wody. Jeśli utoną, to pellet jest dobrze sprasowany, czyli wysokiej jakości. O kiepskim lub sfałszowanym pellecie może świadczyć nierównomierna wielkość granul w tej samej partii. Same granule są porowate i łatwo się kruszą, nierzadko mają również chemiczny zapach. Słaby pellet przekłada się ponadto na większą ilość powstałego popiołu niż ta, którą deklaruje producent. Niska wartość opałowa powoduje, że takiego pelletu trzeba używać dużo więcej. Warto ponadto mieć na uwadze, że złej jakości pellet pali się zbyt wolno – do tego stopnia, że może wręcz samoistnie wygaszać piec. Kupując, trzeba więc zwracać uwagę na to, czy pellet jest certyfikowany – zakup niepewnego towaru może mieć przykre konsekwencje zarówno dla pieca, jak i domowych finansów.

Pellet Olczyk jako nawóz

Kolejną zaletą, jaką charakteryzuje się wysokiej jakości Pellet Olczyk, jest to, że powstały w wyniku jego spalania popiół to naturalny nawóz, bogaty w takie pierwiastki jak wapń (nawet 35%), potas, fosfor i liczne mikroelementy. Warto w tym miejscu nadmienić, że pył nie zawiera azotu.

Znajdujące się w pellecie drewno sosny dostarcza wapnia, zaś drewno świerkowe jest źródłem potasu. Nawożenie takim popiołem poprawia właściwości gleby – można go zatem wykorzystać między innymi do odkwaszania podłoży zbyt kwaśnych. Dawka popiołu drzewnego, używanego jako nawóz wapniowy, wynosi 30-50 g na 1 m², a w przypadku gleb bardzo kwaśnych – nawet 80 g na 1 m². Pył może być wykorzystywany do nawożenia trawników, roślin kwitnących oraz warzyw, które potrzebują dużej ilości potasu (np. ogórków, pomidorów, kalafiorów, kapusty). Popiół z pelletu Olczyk nie może być natomiast stosowany pod rośliny kwaśnolubne, takie jak rododendrony, azalie, borówka wysoka, żurawina, wrzos czy iglaki.

Z popiołu można korzystać przez cały sezon wegetacyjny, a zastosowany jesienią posłuży jako nawóz pomagający roślinom w przygotowaniu się do zimy.

Prawidłowo użyty popiół z pelletu pomnaża plony i poprawia ich jakość: zwiększa zawartość suchej masy, białka oraz składników mineralnych w zbieranych plonach. Ponadto można go wykorzystać do ekologicznej ochrony roślin przed ślimakami – wystarczy rozsypać pył kręgami lub pasami dookoła nich.

Pellet Olczyk® jako naturalne paliwo, doskonale wpisuje się w zasady zrównoważonego rozwoju, ponieważ jego używanie jest obojętne dla bilansu dwutlenku węgla na Ziemi, zaś użycie popiołu po spaleniu tego produktu pozwala na zachowanie obiegu składników pokarmowych w całym ekosystemie.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3