Jak zlikwidować spieki w kotle na ekogroszek?

Powstawanie spieków żużlowych i koksowych to problem, który przydarza się wielu użytkownikom pieca, a szczególnie jeśli za opalanie domu ekogroszkiem biorą się osoby początkujące. Na szczęście wiedząc dlaczego powstają spieki, jak je usuwać i wreszcie jak im zapobiegać można praktycznie zapomnieć o tym problemie.

W artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania:

Czym są spieki?

Spieki to związki mineralne lub substancje stałe, które powstają w wyniku procesu spiekania lub utwardzania materiałów pod wpływem wysokiej temperatury. W kontekście kotłów na ekogroszek, spieki mogą być rezultatem kondensacji i utwardzania zanieczyszczeń zawartych w paliwie, takich jak popiół, substancje lotne czy cząstki organiczne.

Co powoduje powstawanie spieków?

Występowanie spieków może być spowodowane wieloma czynnikami, jednak najważniejszym z nich jest jakość używanego ekogroszku. Ekogroszek niskiej jakości, o wysokiej spiekalności lub o niskiej temperaturze topienia i spalania popiołu, zawierający dużo popiołu, sprzyja tworzeniu się twardych osadów w kotłach. Przyczyną powstawania spieków mogą być też nieprawidłowe ustawienia kotła, w tym zbyt silny podmuch powietrza, przez co ogień będzie za mocny czy też zbyt niskie ustawienie deflektora nad paleniskiem, które powoduje zbyt szybkie spalanie się ekogroszku. Spieki mogą być też konsekwencją nieprawidłowo ustawionego czasu podawania opału i przerw w podawaniu.

Jakie rodzaje spieków wyróżniamy?

W wyniku spalania ekogroszku mogą powstawać dwa rodzaje spieków: spieki żużlowe i spieki koksowe.

Spieki żużlowe powstają na skutek zamiany popiołu w twarde, wyjątkowo trudne do usunięcia grudy. Powstają one ze względu na zbyt wysoką temperaturę w strefie żaru, a więc przede wszystkim ze względu na nieprawidłowe ustawienia kotła. Spieki żużlowe można rozpoznać po sporych rozmiarach, dużej twardości i lekko błyszczącej powierzchni.

Spieki koksowe to niedopalone kawałki węgla, powstające w procesie jego odgazowywania, poddane zbyt wysokiej temperaturze w kotle, przy jednocześnie ograniczonym dostępie powietrza, przez co topią się, w wyniku czego powstaje półplastyczna masa, która po zastygnięciu tworzy spieki. Spieki koksowe mają szary kolor, są matowe i łatwe do rozkruszenia. Warto wiedzieć, że tego typu spieki powstają z ekogroszku o wysokim wskaźniku spiekalności.

Dlaczego spieki są niepożądane?

Spieki spalają się wolniej, przez co powodują duże straty energii, a tym samym większe zużycie paliwa. Ponadto spieki mogą osadzać się na elementach grzewczych kotła, takich jak wymiennik ciepła czy palniki, co zmniejsza wydajność systemu grzewczego, rodzi konieczność częstszego czyszczenia kotła i może prowadzić do różnych problemów eksploatacyjnych. Istotne jest też to, że spieki zaburzają przepływ gazów w palenisku, co może prowadzić do awarii palnika, a także innych elementów kotła na ekogroszek. Tym samym powstawanie spieków koksowych lub żużlowych nie jest problemem, który można ignorować.

Żywotność pieca na ekogroszek – co musisz o niej wiedzieć?

Jak pozbyć się spieków z kotła na ekogroszek?

Usunięcie spieków, szczególnie spieków żużlowych nie jest zadaniem łatwym, przede wszystkim ze względu na to, że w początkowej fazie powstawania spieków mają one lepką, półpłynną konsystencję, która mocno przywiera do ścianek kotła. Dlatego chcąc usunąć spieki należy wyposażyć się w niezbędne narzędzia, takie jak metalowe szczotki, drapaki i skrobaki. Mocno zapieczone spieki można spróbować rozkruszyć młotkiem. Oczywiście spieki należy usuwać na tyle delikatnie, aby nie uszkodzić kotła.

Jak zapobiegać powstawaniu spieków?

Chcąc skutecznie zapobiegać powstawaniu spieków należy zacząć od zakupu dobrej jakości ekogroszku pochodzącego od sprawdzonych dostawców. Dobry ekogroszek powinien mieć niską zawartość popiołu i niską spiekalność. Spiekalność ekogroszku jest wyrażona poprzez wskaźnik spiekalności RI, który określa jaką zdolność do tworzenia spieków przede wszystkim koksowych, ma dany węgiel. RI to tzw. liczba Rogi. Ekogroszek w przedziale 0-10 RI to dobrej jakości ekogroszek, węgiel groszek w przedziale 10-20 RI to średniej jakości paliwo, a ekogroszek o RI powyżej 20 to paliwo niskiej jakości, które wygeneruje dużo spieków. Kupując materiał opałowy warto zwrócić uwagę na ten parametr, a jeśli nie będzie on podany przez producenta, to najlepiej zrezygnować z zakupu. Kupując ekogroszek warto też dowiedzieć się, jaka jest temperatura topienia i spalania popiołu w przypadku danego ekogroszku. Jeśli wartość ta nie przekracza 900 jednostek, to oznacza, że ekogroszek ma tendencję do generowania spieków żużlowych. Oczywiście oceniając jakość ekogroszku należy też przyjrzeć się pozostałym parametrom, takim jak wartość opałowa, wilgotność, zawartość siarki czy granulacja.

Dowiedz się więcej na temat tego, jaki ekogroszek kupić!

Poza zakupem dobrej jakości ekogroszku należy zadbać o prawidłowe ustawienia kotła. W tym wypadku najlepiej kierować się zaleceniami producenta, jak również własnymi obserwacjami. Niestety w dużej mierze jest to praca na zasadzie prób i błędów, więc szczególnie osoby początkujące muszą uzbroić się w cierpliwość. Potrzeba czasu i nieco praktyki, by znaleźć optymalne ustawienia dla kotła. Konfigurację ustawień najlepiej zacząć od znalezienia optymalnej przerwy podawania. Następnie można modyfikować czas podawania. Na koniec trzeba wyregulować moc nadmuchu. Prawidłowe ustawienie tych parametrów zminimalizuje ryzyko powstawania spieków.

Poznaj więcej szczegółów na temat tego, jak ustawić piec na ekogroszek na zimę!

Trzecim elementem, o który trzeba zadbać jest regularne czyszczenie i konserwacja kotła i układu kominowego. Zanieczyszczenia mogą zaburzać proces spalania, w wyniku czego mogą powstawać spieki.

Zakup wysokiej jakości ekogroszku o niskiej spiekalności, zadbanie o czystość i sprawność kotła oraz całej instalacji grzewczej, a także zoptymalizowanie ustawień kotła zapewnią efektywne spalanie bez spieków koksowych i żużlowych.

jaki jest najlepszy ekogroszek
BLOG EKSPERTÓW

Jaki jest najlepszy ekogroszek?

Jaki jest najlepszy ekogroszek? Ekogroszek to chętnie wybierany materiał opałowy do ogrzewania domów. Użytkownicy cenią …

Czytaj więcej →
jaki kocioł na pellet i ekogroszek
BLOG EKSPERTÓW

Jaki kocioł na pellet i ekogroszek?

Jaki kocioł na pellet i ekogroszek? Rozwój technologii grzewczych przynosi coraz więcej możliwości wyboru efektywnych, …

Czytaj więcej →
Jaki kocioł na ekogroszek 5 klasy
BLOG EKSPERTÓW

Jaki kocioł na ekogroszek 5 klasy?

Jaki kocioł na ekogroszek 5 klasy? Myślisz o zakupie nowoczesnego kotła na ekogroszek, ale szeroka …

Czytaj więcej →
Jak zlikwidować spieki w kotle na ekogroszek
BLOG EKSPERTÓW

Jak zlikwidować spieki w kotle na ekogroszek?

Jak zlikwidować spieki w kotle na ekogroszek? Powstawanie spieków żużlowych i koksowych to problem, który …

Czytaj więcej →
Jak sprawdzić kaloryczność pelletu
BLOG EKSPERTÓW

Jak sprawdzić kaloryczność pelletu?

Jak sprawdzić kaloryczność pelletu? Pellet to materiał opałowy, który ma wiele zalet. Jest ekologiczny, ekonomiczny, …

Czytaj więcej →
Czy ekogroszek premium plus jest dobry
BLOG EKSPERTÓW

Czy ekogroszek Premium Plus jest dobry?

Czy ekogroszek Premium Plus jest dobry? Ekogroszek Premium Plus to wysokiej jakości paliwo stałe, które …

Czytaj więcej →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0
KOSZYK
  • BRAK PRODUKTÓW W KOSZYKU