Kruszenie węgla na ekogroszek - domowe sposoby, kruszarka czy gotowy produkt?

Kruszenie węgla na ekogroszek to proces, który odbywa się w kopalniach lub w firmach zajmujących się produkcją ekogroszku. Okazuje się jednak, że węgiel można kruszyć również w warunkach domowych, używając gotowych kruszarek, a nawet stosując kruszarki wykonane samodzielnie. Czy kruszenie węgla dla własnych potrzeb jest jednak opłacalne? Czy warto zainwestować w kruszarkę domową? A może lepiej jednak pozostać przy zakupie ekogroszku workowanego? Na te i inne pytania związane z kruszeniem węgla na ekogroszek odpowiadamy w poniższym tekście.

W tym artykule przeczytasz:

  1. Czym jest ekogroszek?
  2. Jak pokruszyć węgiel na ekogroszek – domowe sposoby
  3. Profesjonalna kruszarka – czy to opłacalne?
  4. Ekogroszek workowany od sprawdzonego dostawcy

Czym jest ekogroszek?

Ekogroszek to węgiel kamienny odznaczający się wysoką kalorycznością oraz niską emisyjnością dwutlenku węgla. Warto w tym miejscu od razu odpowiedzieć na pytanie, czy ekogroszek jest ekologiczny. Jako paliwo kopalne nie stanowi opału ekologicznego, jest jednak mniej inwazyjny dla środowiska naturalnego niż tradycyjny węgiel. Parametry ekogroszku zostały dokładnie określone w Rozporządzeniu Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 23 grudnia 2022 r. w sprawie wymagań jakościowych paliw stałych, które zresztą wprowadziło jednocześnie obowiązek zastąpienia nazwy handlowej „ekogroszek” określeniami „groszek plus” i „groszek premium”. Przykładem ekogroszku, którego powstaniu przyświecała idea obniżania emisji zanieczyszczeń do atmosfery, jest Lew Plus. Więcej informacji można znaleźć w naszym poradniku pt. Jaki ekogroszek do pieca z podajnikiem?.

Dla potrzeb tego tekstu najbardziej istotna jest wielkość węgla groszku plus oraz premium — wymiar ziarna mieści się w granicach między 5 a 31,5 mm. Węgiel do kotłów na ekogroszek, który nie mieści się w podanych wymiarach, będzie powodował zaburzoną pracę kotła (np. zacinanie się retorty czy powstawanie spieków). Oczywiście poza wielkością, na proces spalania ogromny wpływ ma jakość produktu — dobry ekogroszek to produkt o niskiej zawartości wilgoci, siarki i popiołu.

Jak pokruszyć węgiel na ekogroszek – domowe sposoby

Kryzys energetyczny i związane z nim problemy z dostępnością opału, ale także chęć zaoszczędzenia pieniędzy na paliwo grzewcze, skłaniają użytkowników kotłów na ekogroszek do produkcji węgla domowej roboty w postaci ekogroszku wytwarzanego z większych frakcji. Czy samodzielne kruszenie orzecha lub jeszcze większych brył węgla kamiennego to dobry pomysł? I czy warto to robić domowymi sposobami? Spróbujmy odpowiedzieć rzetelnie i wyczerpująco na tak postawione pytania.

Niedawny kryzys energetyczny związany z konfliktem na Ukrainie, poza wzrostem cen surowca, spowodował problemy z dostępnością węgla, zwłaszcza jakościowego, o wysokiej kaloryczności i wykazującego dobre parametry spalania. W tej sytuacji, użytkownicy pieców na ekogroszek poczuli się zagrożeni nie tylko z powodu wysokich cen, ale także z uwagi na potencjalny brak możliwości zakupu odpowiedniego paliwa. W odpowiedzi na problem, w internecie pojawiły się na znacznie szerszą skalę niż dotychczas, różnego rodzaju porady sugerujące palenie drewnem w piecu na ekogroszek, wykorzystanie pelletu czy właśnie wytwarzanie ekogroszku przez kruszenie węgla domowymi sposobami.

Bez trudu można znaleźć instrukcję budowy kruszarki amatorskiej krok po kroku. Okazuje się, że wystarczy zakup odpowiednich części wykonanych ze stali utwardzanej (potrzeba zębów i walca), a także niewielkiego silnika (np. o mocy 3 kW). Do tego należy dołączyć zbiornik zasypowy. Mając niezbędne części, można samodzielnie zmontować kruszarkę do przetwarzania węgla typu orzech, a nawet większych frakcji, na ekogroszek. Czy jednak taka kruszarka jest efektywna? Domowej roboty kruszarka nie jest profesjonalnym urządzeniem i nie będzie w stanie zapewnić przede wszystkim odpowiedniej frakcji ziarna. Należy liczyć się także z koniecznością przesiewania tak wytworzonego „ekogroszku”. Dodatkowo warto wziąć pod uwagę względy bezpieczeństwa – urządzenie bez atestów, złożone amatorsko może stwarzać niebezpieczeństwo dla jego użytkowników.

Profesjonalna kruszarka – czy to opłacalne?

Alternatywą dla kruszarki DIY jest gotowe, atestowane urządzenie przeznaczone do kruszenia węgla kamiennego na mniejsze frakcje. Dostępne w sprzedaży gotowe kruszarki do domowego użytku są bezpieczne i pozwalają zwykle lepiej zachować odpowiednią wielkość ziarna powstającego przy kruszeniu węgla. Wymagają jednak inwestycji rzędu co najmniej kilku tysięcy złotych, a także odpowiedniego pomieszczenia, w którym będzie można składować węgiel kamienny o większych frakcjach, węgiel rozdrobniony oraz przeprowadzić cały proces kruszenia.

Czy warto kupić kruszarkę do węgla? Samodzielne kruszenie węgla wiąże się z wieloma niedogodnościami, wśród których, poza koniecznością inwestycji w kruszarkę, należy wymienić także:

  • konieczność zapewnienia stosunkowo dużego pomieszczenia, w którym będzie można przeprowadzić wszystkie prace. Pomieszczenie musi być suche i ciepłe. Trzeba liczyć się także z nieuchronnym zabrudzeniem wnętrza węglem,
  • czasochłonność kruszenia. Domowe kruszarki to wydajność rzędu 5 kg/min, co oznacza, że przetworzenie pół tony węgla zajmie nieco mniej niż dwie godziny. Należy podkreślić, że ten czas to wyłącznie kruszenie – węgiel trzeba jeszcze umieścić w zasobniku, a następnie już rozkruszony – przenieść w miejsce przechowywania. Trzeba to robić niewielkimi porcjami, ponieważ zbiornik zasypowy domowej kruszarki to często pojemność rzędu 10 l,
  • produkty uboczne – choć kruszenie węgla za pomocą gotowej kruszarki domowej nie generuje tak wiele miału, jak zwykle ma to miejsce w kruszarkach DIY, to jednak należy liczyć się z tym, że poza wartościowymi frakcjami węgla, pojawi się także miał.

Jak nietrudno zauważyć, samodzielne kruszenie węgla jest obarczone wieloma niedogodnościami. A jaki jest zysk z zastosowania kruszarki zamiast zakupu ekogroszku workowanego? Wiele zależy od ceny węgla kamiennego, który będzie poddawany kruszeniu. W przypadku wysokiej jakości surowca o mniejszych frakcjach, np. takiego jak węgiel orzech, zysk może okazać się nieadekwatny do poniesionych nakładów pracy oraz wydatków. Z kolei zakup taniego węgla prosto od producenta to ryzyko niskiej jakości samego surowca oraz obecności zanieczyszczeń.

Ekogroszek workowany od sprawdzonego dostawcy – korzyści i przegląd produktów

Alternatywą dla samodzielnego kruszenia węgla jest zakup gotowego, workowanego ekogroszku. Obecnie nie ma problemu z kupnem węgla, dlatego nie należy obawiać się braku dostępności produktów w sprzedaży. W sklepie internetowym Sobianek, klienci bez problemu zaopatrzą się w wysokiej jakości ekogroszek, który, choć droższy od węgla o większych frakcjach kupowanego luzem, jednak w ogólnym rozrachunku okazuje się korzystniejszy, zwłaszcza dla odbiorcy indywidualnego. Wysoka kaloryczność, bezproblemowość rozwiązania, jakim jest ekogroszek w workach, a także łatwość związana z obsługą kotła i znacznie mniejsza awaryjność urządzenia – oto korzyści płynące z jakościowego ekogroszku workowanego Sobianek.

W ofercie sklepu internetowego znajduje się ekogroszek Lew Plus, Pantera, Tygrys, a także orzech Tytan. Produkty są zróżnicowane pod względem parametrów, a zwłaszcza kaloryczności – wszystkie jednak spełniają wymogi wspomnianego już Rozporządzenia Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 23 grudnia 2022 r. w sprawie wymagań jakościowych paliw stałych. Ponadto, parametry produktów z asortymentu marki Sobianek, potwierdzone zostały badaniami w akredytowanym laboratorium.

Ekogroszek workowany dostępny w sklepie internetowym Sobianek jest pakowany na palety, a następnie zabezpieczany na czas transportu kapturem z folii termokurczliwej. Folia chroni worki przed negatywnym wpływem warunków atmosferycznych, jednak zaleca się ją zdjąć jak najszybciej po dostawie produktu na miejsce. W ten sposób unika się niepotrzebnego zawilgocenia węgla w workach. Rozpakowany towar należy przenieść w suche i ciepłe miejsce – w takich warunkach można przechowywać ekogroszek w workach przez cały sezon grzewczy.

Warto podkreślić, że dostawy ekogroszku ze sklepu internetowego Sobianek realizowane są pod wskazany adres na terenie całej Polski. Jeśli klient zdecyduje się na przedpłatę – może liczyć na darmowy transport.

jaki jest najlepszy ekogroszek
BLOG EKSPERTÓW

Jaki jest najlepszy ekogroszek?

Jaki jest najlepszy ekogroszek? Ekogroszek to chętnie wybierany materiał opałowy do ogrzewania domów. Użytkownicy cenią …

Czytaj więcej →
jaki kocioł na pellet i ekogroszek
BLOG EKSPERTÓW

Jaki kocioł na pellet i ekogroszek?

Jaki kocioł na pellet i ekogroszek? Rozwój technologii grzewczych przynosi coraz więcej możliwości wyboru efektywnych, …

Czytaj więcej →
Jaki kocioł na ekogroszek 5 klasy
BLOG EKSPERTÓW

Jaki kocioł na ekogroszek 5 klasy?

Jaki kocioł na ekogroszek 5 klasy? Myślisz o zakupie nowoczesnego kotła na ekogroszek, ale szeroka …

Czytaj więcej →
Jak zlikwidować spieki w kotle na ekogroszek
BLOG EKSPERTÓW

Jak zlikwidować spieki w kotle na ekogroszek?

Jak zlikwidować spieki w kotle na ekogroszek? Powstawanie spieków żużlowych i koksowych to problem, który …

Czytaj więcej →
Jak sprawdzić kaloryczność pelletu
BLOG EKSPERTÓW

Jak sprawdzić kaloryczność pelletu?

Jak sprawdzić kaloryczność pelletu? Pellet to materiał opałowy, który ma wiele zalet. Jest ekologiczny, ekonomiczny, …

Czytaj więcej →
Czy ekogroszek premium plus jest dobry
BLOG EKSPERTÓW

Czy ekogroszek Premium Plus jest dobry?

Czy ekogroszek Premium Plus jest dobry? Ekogroszek Premium Plus to wysokiej jakości paliwo stałe, które …

Czytaj więcej →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0
KOSZYK
  • BRAK PRODUKTÓW W KOSZYKU