Typy węgla - który wybrać?

Opalanie węglem stanowi jak dotąd najtańsze źródło ogrzewania budynków mieszkalnych oraz biurowych . Nie jest to co prawda rozwiązanie super ekologiczne. Jednak użycie pieców piątej generacji pozwala znacznie ograniczyć emisję dwutlenku węgla i pyłów do atmosfery. Zastosowanie w nich najnowszych rozwiązań technologicznych i prawie bezobsługowa praca sprawiają, że piece te niezmiennie cieszą się dużą popularnością na rynku. Należy jednak stosować w nich paliwo dobrej jakości, gwarantujące wysoką efektywność spalania i długotrwałą, bezawaryjną pracę pieca. Nowoczesne kotły grzewcze na paliwa stałe są bardzo tanie w eksploatacji, zapewniają wysoką sprawność, są wydajne i łatwe w obsłudze.

jaki typ węgla wybrać, aby być zadowolonym i palić bez spieków?

Typy węgla

Na wysoką sprawność pieców do centralnego ogrzewania domów ma wpływ przede wszystkim rodzaj i jakość stosowanego opału. Węgiel kamienny został podzielony przez specjalistów na sortyment, typy, klasy i gatunki. Według sortymentu, wyróżnia się, w zależności od wielkości ziaren:

  • kostkę – wymiary od 63 do 200 mm,
  • orzech – wymiary od 25 do 80 mm,
  • groszek – wymiary od 5 do 40 mm,
  • ekogroszek– wymiary od 5 do 25mm,
  • miał – wymiary od 1 do 31,5 mm,
  • muł – wymiary do 1 mm.

Do ogrzewania domów jednorodzinnych stosuje się węgiel typu 31-33. Na typ węgla wpływa jego ciepło spalania, zawartość części lotnych oraz zdolność do spiekania.

Wartość opałowa (kaloryczność) i zawartość popiołu decydują o klasie węgla. Oznacza się ją dwiema cyframi (np. 24/7), z których pierwsza (w tym przypadku 24) określa najniższą wartość opałową w MJ/kg. Druga zaś (7 wg powyższego przykładu), maksymalną zawartość popiołu, wyrażoną w procentach. Im większe są ziarna, tym wyższa jest wartość opałowa paliwa.

Im wyższa jest klasa i uziarnienie, tym lepszy gatunek węgla, co oznacza, że najlepiej wybierać węgiel gruby, typu kostka, orzech lub groszek, o wysokiej wartości opałowej i niskiej zawartości popiołu. Można także postawić na alternatywę w postaci ekogroszku, który różni się od standardowego groszku m.in. granulacją, zawartością siarki, czy spiekalnością.

Kaloryczność węgla

Stosując węgiel dobrej jakości, można znacznie obniżyć koszty ogrzewania domu i wydatnie zmniejszyć emisję szkodliwych substancji do atmosfery. Kaloryczność węgla, czyli jego wartość opałowa, określana inaczej jako wartość energetyczna, zależy nie tylko od jego gatunku, ale również od producenta, czyli kopalni, z której pochodzi. Nie mniej ważne są także warunki, w jakich opał był składowany.

Gdzie kupić dobry węgiel?

W każdym mieście czy większej miejscowości znajdują się składy węglowe, które prowadzą sprzedaż hurtową i/lub detaliczną węgla. Na rynku istnieje również wiele firm oferujących węgiel i kuszących klienta niską ceną, wyszukaną reklamą, a nawet darmową dostawą. Węgiel można również kupić w popularnych „sieciówkach” typu Castorama, Obi, Leroy Merlin itp. Ostatnio bardzo modny i wygodny stał się handel węglem przez internet. Konkurencja jest bardzo duża, dlatego firmy prześcigają się w swoich ofertach. Sprzedaż detaliczna węgla jest zawsze mniej opłacalna dla klienta. Konfekcjonowanie opału w workach (najczęściej 20- lub 25-kilogramowych) wiąże się z jego wyższą ceną. Jest to jednak bardzo wygodna opcja dla wielu osób, ponieważ worki z węglem nie brudzą i łatwo je przechowywać, a przede wszystkim zawierają pełną specyfikację techniczną opału, a dane na nich zawarte, ujawniają pochodzenie węgla.

Na co powinien zwrócić uwagę klient?

Przede wszystkim nie należy sugerować się ceną. To nie ona powinna decydować o wyborze, tylko rodzaj kotła do centralnego ogrzewania i zalecenia producenta dotyczące stosowanego paliwa, a ponadto pochodzenie węgla i jego jakość. Firmy współpracujące z największymi spółkami wydobywczymi w Polsce mają dostęp do najlepszych złóż węgla, dzięki czemu oferują klientom produkty najwyższej jakości. Nowoczesny system sortowania eliminuje miał i zapewnia optymalną granulację produktów, a nowoczesna linia pakująca gwarantuje estetyczne i solidne opakowania. Jednak każdy sprzedawca węgla w Polsce, ma obowiązek posiadać potwierdzenie parametrów sprzedawanego materiału. Dotyczy to zarówno wielkich przedsiębiorstw, jak i klientów detalicznych.

No products were found matching your selection.

RSMS BioShot – nowoczesny nawóz RSM
NAWOZY

RSMS BioShot

RSMS BioShot – nowoczesny nawóz RSM z dodatkiem siarki i cukrów dla maksymalnych plonów Czym jest RSM i dlaczego warto wybrać RSMS BioShot? RSM, czyli …

Read More →
Grafika promująca nawóz RSMS BioShot – roztwór saletrzano-mocznikowy z siarką i cukrami, o temperaturze krystalizacji -20°C, poprawiający plonowanie upraw.
DORADZTWO AGROTECHNICZNE

RSMS BioShot – nowoczesny nawóz RSM

RSMS BioShot – nowoczesny nawóz RSM z dodatkiem siarki i cukrów dla maksymalnych plonów Czym jest RSM i dlaczego warto wybrać RSMS BioShot? RSM, czyli …

Read More →
Regulatory wzrostu zbóż – jak działają i kiedy je stosować?
DORADZTWO AGROTECHNICZNE

Regulatory wzrostu zbóż – jak działają i kiedy je stosować?

Regulatory wzrostu zbóż – jak działają i kiedy je stosować? Spis treści Czym jest regulator wzrostu roślin i jak działa? Kiedy stosować regulator wzrostu? Jak …

Read More →
Nawóz wapniowy rozsiewany na polu uprawnym – klucz do zdrowej i żyznej gleby
DORADZTWO AGROTECHNICZNE

Dlaczego warto stosować nawóz wapniowy? Klucz do zdrowej i żyznej gleby

Dlaczego warto stosować nawóz wapniowy? Klucz do zdrowej i żyznej gleby Spis treści Dlaczego gleba potrzebuje wapnia? Kiedy warto sięgnąć po nawóz wapniowy? Rodzaje nawozów …

Read More →
fungicydy w walce z chorobami zbozowymi
DORADZTWO AGROTECHNICZNE

Fungicydy w ochronie roślin – czym są i kiedy należy je stosować?

Fungicydy w ochronie roślin – czym są i kiedy należy je stosować? Choroby grzybowe to jedno z największych zagrożeń w uprawie roślin, zwłaszcza zbóż. Szybko …

Read More →
Zalety stosowania nawozów dolistnych w rolnictwie – kiedy warto je aplikować
DORADZTWO AGROTECHNICZNE

Zalety stosowania nawozów dolistnych w rolnictwie – kiedy warto je aplikować?

Zalety stosowania nawozów dolistnych w rolnictwie – kiedy warto je aplikować? W nowoczesnym rolnictwie coraz większy nacisk kładzie się na efektywne i precyzyjne nawożenie, które …

Read More →

5 komentarzy

  1. Polecam b.dobry węgiel dobrze się spala i długo utrzymuje ciepło ,polecieliem dla znajomych z pracy wzięli na próbę odemnie i też kupują.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0
KOSZYK
  • BRAK PRODUKTÓW W KOSZYKU