Typy węgla - który wybrać?

Opalanie węglem stanowi jak dotąd najtańsze źródło ogrzewania budynków mieszkalnych oraz biurowych . Nie jest to co prawda rozwiązanie super ekologiczne. Jednak użycie pieców piątej generacji pozwala znacznie ograniczyć emisję dwutlenku węgla i pyłów do atmosfery. Zastosowanie w nich najnowszych rozwiązań technologicznych i prawie bezobsługowa praca sprawiają, że piece te niezmiennie cieszą się dużą popularnością na rynku. Należy jednak stosować w nich paliwo dobrej jakości, gwarantujące wysoką efektywność spalania i długotrwałą, bezawaryjną pracę pieca. Nowoczesne kotły grzewcze na paliwa stałe są bardzo tanie w eksploatacji, zapewniają wysoką sprawność, są wydajne i łatwe w obsłudze.

jaki typ węgla wybrać, aby być zadowolonym i palić bez spieków?

Typy węgla

Na wysoką sprawność pieców do centralnego ogrzewania domów ma wpływ przede wszystkim rodzaj i jakość stosowanego opału. Węgiel kamienny został podzielony przez specjalistów na sortyment, typy, klasy i gatunki. Według sortymentu, wyróżnia się, w zależności od wielkości ziaren:

  • kostkę – wymiary od 63 do 200 mm,
  • orzech – wymiary od 25 do 80 mm,
  • groszek – wymiary od 5 do 40 mm,
  • ekogroszek– wymiary od 5 do 25mm,
  • miał – wymiary od 1 do 31,5 mm,
  • muł – wymiary do 1 mm.

Do ogrzewania domów jednorodzinnych stosuje się węgiel typu 31-33. Na typ węgla wpływa jego ciepło spalania, zawartość części lotnych oraz zdolność do spiekania.

Wartość opałowa (kaloryczność) i zawartość popiołu decydują o klasie węgla. Oznacza się ją dwiema cyframi (np. 24/7), z których pierwsza (w tym przypadku 24) określa najniższą wartość opałową w MJ/kg. Druga zaś (7 wg powyższego przykładu), maksymalną zawartość popiołu, wyrażoną w procentach. Im większe są ziarna, tym wyższa jest wartość opałowa paliwa.

Im wyższa jest klasa i uziarnienie, tym lepszy gatunek węgla, co oznacza, że najlepiej wybierać węgiel gruby, typu kostka, orzech lub groszek, o wysokiej wartości opałowej i niskiej zawartości popiołu. Można także postawić na alternatywę w postaci ekogroszku, który różni się od standardowego groszku m.in. granulacją, zawartością siarki, czy spiekalnością.

Kaloryczność węgla

Stosując węgiel dobrej jakości, można znacznie obniżyć koszty ogrzewania domu i wydatnie zmniejszyć emisję szkodliwych substancji do atmosfery. Kaloryczność węgla, czyli jego wartość opałowa, określana inaczej jako wartość energetyczna, zależy nie tylko od jego gatunku, ale również od producenta, czyli kopalni, z której pochodzi. Nie mniej ważne są także warunki, w jakich opał był składowany.

Gdzie kupić dobry węgiel?

W każdym mieście czy większej miejscowości znajdują się składy węglowe, które prowadzą sprzedaż hurtową i/lub detaliczną węgla. Na rynku istnieje również wiele firm oferujących węgiel i kuszących klienta niską ceną, wyszukaną reklamą, a nawet darmową dostawą. Węgiel można również kupić w popularnych „sieciówkach” typu Castorama, Obi, Leroy Merlin itp. Ostatnio bardzo modny i wygodny stał się handel węglem przez internet. Konkurencja jest bardzo duża, dlatego firmy prześcigają się w swoich ofertach. Sprzedaż detaliczna węgla jest zawsze mniej opłacalna dla klienta. Konfekcjonowanie opału w workach (najczęściej 20- lub 25-kilogramowych) wiąże się z jego wyższą ceną. Jest to jednak bardzo wygodna opcja dla wielu osób, ponieważ worki z węglem nie brudzą i łatwo je przechowywać, a przede wszystkim zawierają pełną specyfikację techniczną opału, a dane na nich zawarte, ujawniają pochodzenie węgla.

Na co powinien zwrócić uwagę klient?

Przede wszystkim nie należy sugerować się ceną. To nie ona powinna decydować o wyborze, tylko rodzaj kotła do centralnego ogrzewania i zalecenia producenta dotyczące stosowanego paliwa, a ponadto pochodzenie węgla i jego jakość. Firmy współpracujące z największymi spółkami wydobywczymi w Polsce mają dostęp do najlepszych złóż węgla, dzięki czemu oferują klientom produkty najwyższej jakości. Nowoczesny system sortowania eliminuje miał i zapewnia optymalną granulację produktów, a nowoczesna linia pakująca gwarantuje estetyczne i solidne opakowania. Jednak każdy sprzedawca węgla w Polsce, ma obowiązek posiadać potwierdzenie parametrów sprzedawanego materiału. Dotyczy to zarówno wielkich przedsiębiorstw, jak i klientów detalicznych.

jaki jest najlepszy ekogroszek
BLOG EKSPERTÓW

Jaki jest najlepszy ekogroszek?

Jaki jest najlepszy ekogroszek? Ekogroszek to chętnie wybierany materiał opałowy do ogrzewania domów. Użytkownicy cenią go za wysoką wartość opałową, wygodę użytkowania i stosunkowo niską …

Read More →
DORADZTWO AGROTECHNICZNE

ZBILANSOWANE NAWOŻENIE BUDUJE PLON BURAKÓW CUKROWYCH

Artykuł nawożenie buraka cukrowego Pobierz

Read More →
DORADZTWO AGROTECHNICZNE

Nawożenie ziemniaka jadalnego

Artykuł nawożenie ziemniaka Pobierz

Read More →
DORADZTWO AGROTECHNICZNE

Nawożenie kukurydzy

Artykuł nawożenie kukurydzy Pobierz

Read More →
DORADZTWO AGROTECHNICZNE

AGROlider nr 50

AGROlider 50Pobierz

Read More →
DORADZTWO AGROTECHNICZNE

POLIDAP®- doskonały nawóz dla każdej uprawy

 Artykuł POLIDAP – sprawdzony produkt na Twoje pole Pobierz  Ulotka POLIDAP Pobierz

Read More →

5 komentarzy

  1. Polecam b.dobry węgiel dobrze się spala i długo utrzymuje ciepło ,polecieliem dla znajomych z pracy wzięli na próbę odemnie i też kupują.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0
KOSZYK
  • BRAK PRODUKTÓW W KOSZYKU