OPIS PRODUKTU
- Odmiana białokwiatowa o nasionach żółtych ze znaczkiem brązowym
- Wysoki plon nasion i białka w latach badań
- Średnia zawartość białka
- Średnio-wysoka MTN
- Dobra odporność na choroby
- Wysoka odporność na wyleganie
- Odmiana schodząca z pola w trzeciej dekadzie września
Soję najlepiej uprawiać po jesiennej orce i wczesnowiosennym włókowaniu. Najważniejszym elementem uprawy soi jest odchwaszczanie. Przy zachwaszczeniu roślina ta wykazuje objawy niedoboru składników pokarmowych, znacznie obniża się plon i jakość nasion.
Nasiona można zaprawiać zaprawą fungicydową, najlepiej kilka dni wcześniej niż szczepionką bakteryjną, aby zmniejszyć ryzyko toksyczności względem bakterii. Na stanowiskach, na których w ostatnich latach nie uprawiano soi nasiona należy zaszczepić bakteriami brodawkowymi (Bradyrhizobium japonicum). Najlepiej wykonać to w dniu siewu, w miejscu ocienionym, nie używać do tego wody chlorowanej.
NORMA WYSIEWU
Wiosenny wysiew nasion należy przeprowadzić w dobrze ogrzaną glebę (powyżej 8 – 10 ℃, najlepiej koniec kwitnienia wiśni) na głębokość około 2 – 4 cm (zależnie od gleby i jej uwilgotnienia) w ilości 65-70 szt./m2 w rozstawie rzędów 15-45 cm. Siew zbyt wczesny ogranicza wschody, a zbyt późny przedłuża wegetację roślin i powoduje nierównomierne dojrzewanie.