Uniwersalny nawóz azotowy stosowany pod wszystkie rośliny i na wszystkich glebach. Rozpuszczalna w wodzie saletra działa szybko, dostarczając roślinom azot i magnez. Azot występuje w dwóch formach: szybko działającej (azotanowej) oraz uwalnianej w dłuższym okresie po wysiewie (amonowej). Taki układ zapewnia maksymalne zaopatrzenie roślin w azot, niezależnie od warunków glebowych i technologii upraw.
Substancja higroskopijna, łatwo rozpuszczalna w wodzie.
Związek podtrzymujący palenie, ulega rozkładowi w temperaturach powyżej 180°C.
Postać: białe lub kremowe granulki o wymiarach 1-3,15 mm (w min. 96% zawartości).
Zalety produktu Saletra Amonowa Anwil
Wpływa na poprawę wielkości i jakości plonu (wypełnienie ziarna, przedłużenie okresu wegetacji, wzrost masy nadziemnej części rośliny).
Zwiększa zawartość i jakość aminokwasów oraz białek w roślinie, a także polepsza wartość technologiczną plonów.
Dostępne opakowania Saletra Amonowa Anwil
worki polietylenowe 50 kg na paletach, zamykane przez zgrzewanie.
kontenery elastyczne typu big-bag a’ 500 kg.
Przechowywanie i transport Saletra Amonowa Anwil
Nawóz przechowywać w czystych, suchych i wentylowanych budynkach magazynowych, w stosach złożonych najwyżej z 12 warstw (worki do 50 kg); big-bagi 500 kg – 2 warstwy. Nie należy przechowywać pod wiatami i na składowiskach. Saletrę amonową należy zabezpieczyć przed:
Działaniem wody i opadów atmosferycznych.
Mechanicznym uszkodzeniem opakowania.
Nagrzaniem powyżej 30°C.
Uwaga! Produkt łatwopalny!
Zakaz palenia tytoniu oraz używania światła z otwartym płomieniem.
Należy zachować szczególną ostrożność w pomieszczeniach przeznaczonych do składowania produktu – zaleca się dobrze zabezpieczyć przewody elektryczne.
Należy unikać sąsiedztwa jakichkolwiek materiałów palnych lub mogących reagować z saletrą (np.: środki ochrony roślin, tlenki metali, kwasy, sproszkowane metale, węgiel, drewno, trociny, słoma, materiały pędne, oleje i smary),