Tani i dobry opał – czy to możliwe?

Wybierając paliwo do pieca lub kotła, klienci zazwyczaj zwracają uwagę tylko na jego cenę na składzie lub w sklepie. Warto mieć na uwadze, że jest ona tylko jednym z wielu czynników wpływających na całkowite koszty ogrzewania budynku.

Dobór odpowiedniego paliwa do pieca ma bardzo duże znaczenie, ponieważ zależą od niego również takie elementy jak właściwa praca urządzenia grzewczego, emisja spalin czy wpływająca pośrednio na koszty ogrzewania żywotność kotła lub pieca. Nie bez znaczenia jest też forma, w jakiej opał oferowany jest na rynku, ponieważ niektóre paliwa stałe, np. ekogroszek, doskonale nadają się do pieców z automatycznymi podajnikami, dzięki czemu są one wygodne w użyciu i potrafią zapewnić ciepło przez wiele dni bez przerwy.

Czy „tanie paliwo” to „dobre paliwo”?

W świadomości wielu osób używanie tańszego lub droższego węgla nie ma znaczenia – obydwa palą się tak samo, a różnią się jedynie ceną. Jednak nie jest to prawdą, ponieważ za paliwo o lepszych parametrach, w szczególności o większej wartości opałowej, warto zapłacić dużo więcej. Dlatego wybierając opał, należy zwrócić uwagę na to, ile ciepła można uzyskać z kilograma czy tony danego surowca. Nierzadko okazuje się, że ogrzewanie budynku droższym węglem o wyższej wartości opałowej jest znacznie tańsze niż ogrzanie go węglem tańszym, ale o niższej wartości opałowej – powoduje to bowiem, że trzeba go spalić znacznie więcej. Nierzadko też tańszy węgiel spala się nieprawidłowo, produkując zdecydowanie mniej ciepła, ale za to więcej popiołu i pyłu, a w przypadku węgla niewiadomego pochodzenia dodatkowo żużlu, który będzie zapychał ruszty, co wygeneruje dodatkowe koszty związane z serwisowaniem pieca.

Ta sama zasada dotyczy też ekogroszku – w tym przypadku parametry również warto sprawdzić przed zakupem i wybrać taki rodzaj, który najlepiej sprawdzi się w posiadanym przez nas piecu.

Przy dobrze dobranym do wielkości budynku piecu, czyli nieprzewymiarowanym, który pracuje ze swoją pełną mocą nominalną, paliwo jest spalane całkowicie w sposób optymalny, zmniejszając emisję CO2 o prawie 25%. Znacznie silniej, bo o ponad 90%, ograniczona jest emisja pyłów, tlenku węgla i innych gazów, które w wydajnym i nowoczesnym piecu ulegają spaleniu, dając dodatkową porcję ciepła uzyskiwaną z kilograma palonego węgla.

Istotne parametry paliwa, na które trzeba zwrócić uwagę

Parametry, na które powinno zwracać się uwagę przy zakupie ekogroszku, powinny być zgodne z zaleceniami producenta pieca czy kotła – są one zamieszczone w Dokumentacji Techniczno-Rozruchowej (DTR), czyli potocznie mówiąc – w instrukcji obsługi. Zaliczyć do nich można:

  • wartość opałową paliwa zalecaną przez producenta,
  • jego wilgotność,
  • dopuszczalną zawartość popiołu, a nierzadko także zawartość siarki.

Czasami producent kotła potrafi precyzyjnie wskazać typ stosowanego węgla kamiennego. Zastosowanie węgla o niższej kaloryczności nie pozwoli na uzyskanie pełnej wydajności pieca.

Informacje o typie paliwa, którego należy używać, a ponadto o jego parametrach, muszą być obowiązkowo zamieszczone w najnowocześniejszych piecach klasy piątej na tabliczce znamionowej, co jest zresztą określone zarówno w polskich, jak i unijnych normach.

A co z posiadaczami starych pieców?

Z kolei osoby korzystające ze starych, pozaklasowych modeli pieców czy kotłów opalanych drewnem lub węglem nie zauważą różnicy pomiędzy lepszym i bardziej kalorycznym paliwem a tym tańszym, o niższej wartości opałowej. Dlaczego tak się dzieje? W przypadku takich pieców część możliwej do uzyskania energii i tak ucieknie z dymem – chyba że zostanie zastosowana technika rozpalania pieca od góry, która pozwoli na optymalizację procesu spalania. W tym ostatnim przypadku użytkownicy dużo zyskają, stosując węgiel gruby (kostkę lub orzech), który rozpalany od góry zapewni długą i stabilną pracę kotła, a w momencie dorzucania węgla od góry nie będzie on tak mocno tłumił żaru, jak inne frakcje z dużą ilością drobnych cząsteczek (jak chociażby groszek).

Dlaczego warto wybrać dobre paliwo i jak kupić je tanio?

Odpowiednio dobrany do pieca lub kotła, wysokiej jakości ekogroszek zapewni długą i stabilną pracę urządzenia przez lata, a ilość wytwarzanego ciepła będzie adekwatna do mocy zadeklarowanej przez producenta pieca.

Aby znacznie zaoszczędzić na kosztach zakupu, warto kupić węgiel wtedy, kiedy jest na niego najmniejsze zapotrzebowanie, czyli w okresie letnim. Ponadto poleca się wybieranie produktu zapakowanego w taki sposób, by dał się on później dobrze przechowywać przez długi okres. Jako firma oferujemy pochodzący z polskich kopalni węgiel, który został wyselekcjonowany, a następnie konfekcjonowany w zależności od wartości opałowej, dzięki czemu jest on kierowany do szerokiego grona odbiorców użytkujących piece o różnych wymaganiach. Dzięki odpowiednim opakowaniom można go przechowywać przez dłuższy czas bez wpływu na parametry użytkowe.

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są zaznaczone. *