Typy węgla - który wybrać?

Opalanie węglem stanowi jak dotąd najtańsze źródło ogrzewania budynków mieszkalnych oraz biurowych . Nie jest to co prawda rozwiązanie super ekologiczne. Jednak użycie pieców piątej generacji pozwala znacznie ograniczyć emisję dwutlenku węgla i pyłów do atmosfery. Zastosowanie w nich najnowszych rozwiązań technologicznych i prawie bezobsługowa praca sprawiają, że piece te niezmiennie cieszą się dużą popularnością na rynku. Należy jednak stosować w nich paliwo dobrej jakości, gwarantujące wysoką efektywność spalania i długotrwałą, bezawaryjną pracę pieca. Nowoczesne kotły grzewcze na paliwa stałe są bardzo tanie w eksploatacji, zapewniają wysoką sprawność, są wydajne i łatwe w obsłudze.

jaki typ węgla wybrać, aby być zadowolonym i palić bez spieków?

Typy węgla

Na wysoką sprawność pieców do centralnego ogrzewania domów ma wpływ przede wszystkim rodzaj i jakość stosowanego opału. Węgiel kamienny został podzielony przez specjalistów na sortyment, typy, klasy i gatunki. Według sortymentu, wyróżnia się, w zależności od wielkości ziaren:

  • kostkę – wymiary od 63 do 200 mm,
  • orzech – wymiary od 25 do 80 mm,
  • groszek – wymiary od 5 do 40 mm,
  • ekogroszek– wymiary od 5 do 25mm,
  • miał – wymiary od 1 do 31,5 mm,
  • muł – wymiary do 1 mm.

Do ogrzewania domów jednorodzinnych stosuje się węgiel typu 31-33. Na typ węgla wpływa jego ciepło spalania, zawartość części lotnych oraz zdolność do spiekania.

Wartość opałowa (kaloryczność) i zawartość popiołu decydują o klasie węgla. Oznacza się ją dwiema cyframi (np. 24/7), z których pierwsza (w tym przypadku 24) określa najniższą wartość opałową w MJ/kg. Druga zaś (7 wg powyższego przykładu), maksymalną zawartość popiołu, wyrażoną w procentach. Im większe są ziarna, tym wyższa jest wartość opałowa paliwa.

Im wyższa jest klasa i uziarnienie, tym lepszy gatunek węgla, co oznacza, że najlepiej wybierać węgiel gruby, typu kostka, orzech lub groszek, o wysokiej wartości opałowej i niskiej zawartości popiołu. Można także postawić na alternatywę w postaci ekogroszku, który różni się od standardowego groszku m.in. granulacją, zawartością siarki, czy spiekalnością.

Kaloryczność węgla

Stosując węgiel dobrej jakości, można znacznie obniżyć koszty ogrzewania domu i wydatnie zmniejszyć emisję szkodliwych substancji do atmosfery. Kaloryczność węgla, czyli jego wartość opałowa, określana inaczej jako wartość energetyczna, zależy nie tylko od jego gatunku, ale również od producenta, czyli kopalni, z której pochodzi. Nie mniej ważne są także warunki, w jakich opał był składowany.

Gdzie kupić dobry węgiel?

W każdym mieście czy większej miejscowości znajdują się składy węglowe, które prowadzą sprzedaż hurtową i/lub detaliczną węgla. Na rynku istnieje również wiele firm oferujących węgiel i kuszących klienta niską ceną, wyszukaną reklamą, a nawet darmową dostawą. Węgiel można również kupić w popularnych „sieciówkach” typu Castorama, Obi, Leroy Merlin itp. Ostatnio bardzo modny i wygodny stał się handel węglem przez internet. Konkurencja jest bardzo duża, dlatego firmy prześcigają się w swoich ofertach. Sprzedaż detaliczna węgla jest zawsze mniej opłacalna dla klienta. Konfekcjonowanie opału w workach (najczęściej 20- lub 25-kilogramowych) wiąże się z jego wyższą ceną. Jest to jednak bardzo wygodna opcja dla wielu osób, ponieważ worki z węglem nie brudzą i łatwo je przechowywać, a przede wszystkim zawierają pełną specyfikację techniczną opału, a dane na nich zawarte, ujawniają pochodzenie węgla.

Na co powinien zwrócić uwagę klient?

Przede wszystkim nie należy sugerować się ceną. To nie ona powinna decydować o wyborze, tylko rodzaj kotła do centralnego ogrzewania i zalecenia producenta dotyczące stosowanego paliwa, a ponadto pochodzenie węgla i jego jakość. Firmy współpracujące z największymi spółkami wydobywczymi w Polsce mają dostęp do najlepszych złóż węgla, dzięki czemu oferują klientom produkty najwyższej jakości. Nowoczesny system sortowania eliminuje miał i zapewnia optymalną granulację produktów, a nowoczesna linia pakująca gwarantuje estetyczne i solidne opakowania. Jednak każdy sprzedawca węgla w Polsce, ma obowiązek posiadać potwierdzenie parametrów sprzedawanego materiału. Dotyczy to zarówno wielkich przedsiębiorstw, jak i klientów detalicznych.

DORADZTWO AGROTECHNICZNE

Nawożenie kukurydzy

Artykuł nawożenie kukurydzy Pobierz

Read More →
DORADZTWO AGROTECHNICZNE

XII edycja Grunt to Wiedza

Regulamin XII edycji Grunt to Wiedza Pobierz

Read More →
DORADZTWO AGROTECHNICZNE

AGROlider nr 50

AGROlider 50Pobierz

Read More →
DORADZTWO AGROTECHNICZNE

POLIDAP®- doskonały nawóz dla każdej uprawy

 Artykuł POLIDAP – sprawdzony produkt na Twoje pole Pobierz  Ulotka POLIDAP Pobierz

Read More →
DORADZTWO AGROTECHNICZNE

Ważny jest azot

 Artykuł Ważny jest azot Pobierz

Read More →
jaki kocioł na pellet i ekogroszek
BLOG EKSPERTÓW

Jaki kocioł na pellet i ekogroszek?

Jaki kocioł na pellet i ekogroszek? Rozwój technologii grzewczych przynosi coraz więcej możliwości wyboru efektywnych, ekologicznych rozwiązań i bezpiecznych. Wśród popularnych opcji znajdują się zarówno …

Read More →

5 komentarzy

  1. Polecam b.dobry węgiel dobrze się spala i długo utrzymuje ciepło ,polecieliem dla znajomych z pracy wzięli na próbę odemnie i też kupują.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0
KOSZYK
  • BRAK PRODUKTÓW W KOSZYKU