Jesień to okres przygotowania pól. Wysiewa się wówczas odmiany ozime przeznaczone do zbioru w następnym sezonie wegetacyjnym. Jednakże po zasiewach ozimin należy jeszcze przygotować i wykonać inne zabiegi, mające na celu przygotowanie roślin do zimowego spoczynku.

Z tego artykułu dowiesz się:

  1. Jak przygotować glebę do dobrego przezimowania zbóż?
  2. Które odmiany będą najlepszym wyborem w przypadku upraw ozimin?
  3. Kiedy należy wysiewać oziminy, by przetrwały zimę?
  4. Jak skutecznie zwalczać chwasty i szkodniki w oziminach?

Pierwszy krok – przygotowanie gleby

Podstawą dobrego przezimowania zbóż jest odpowiednie przygotowanie gleby. Zanim podejmie się jakiekolwiek czynności uprawowe, warto sprawdzić odczyn podłoża i zawartość składników mineralnych, które się w nim znajdują. Jeśli gleba okaże się zbyt kwaśna, konieczne będzie jej wapnowanie – proces ten należy wykonać późnym latem lub wczesną jesienią, co najmniej 2-3 tygodnie przed podaniem nawozów potasowych i fosforowych, czyli pierwiastków kluczowych do przygotowania roślin do zimowego spoczynku. Następnie trzeba je wymieszać z glebą. Dopiero wówczas można przystąpić do wysiewu ozimin. Jeśli analiza chemiczna wykazała w glebie dużą zawartość azotu, ogranicza się jego dawkę lub wręcz rezygnuje z niej. Dodatkowo należy zastosować mniejszą normę wysiewu ziarna, by nie doprowadzić do nadmiernego zagęszczenia łanu. Pozwala to ograniczyć jego podatność na ataki patogenów. Ponadto nadmiar azotu osłabia zdolność przezimowania roślin przez promowanie rozwoju części nadziemnych kosztem korzeni. Umiarkowany niedobór azotu przy optymalnym zaopatrzeniu w pozostałe składniki mineralne sprawia, że rośliny wytwarzają obfity i głęboko sięgający system korzeniowy kosztem części nadziemnej.

Krok drugi – właściwa odmiana

Warto wybierać odmiany zalecane przez COBORU dla poszczególnych województw, a ponadto uzyskać od hodowcy informacje na temat ich odporności na niskie temperatury – w szczególności w warunkach bezśnieżnej zimy. Kupując nasiona, należy wybierać materiał kwalifikowany, najlepiej zaprawiony przeciw chorobom grzybowym. Do zaprawiania dodatkowo można użyć preparatów mikroelementowych. Stosuje się je zamiennie do dolistnych zabiegów mikroelementami przed okresem zimowym.

Krok trzeci – termin wysiewu

By rośliny dobrze przetrzymały okres zimowy, muszą znajdować się w odpowiedniej fazie rozwojowej, zależnej od warunków klimatycznych: średnich temperatur, nasłonecznienia, opadów itp. Najpierw wysiewa się rzepak, po nim jęczmień i żyto, a na końcu pszenicę ozimą. Trudno jest określić konkretny termin wysiewu, ale warto pamiętać o tym, by każde ze zbóż wykształciło niezbędne do zimowania elementy budowy.

Rośliny pszenicy ozimej powinny przed zimowym spoczynkiem wykształcić co najmniej 3-4 pędy, a jęczmień musi być już w pełni wykrzewiony.

Z kolei rzepak ozimy musi wykształcić silną, jednak niską rozetę liściową. Zdolność do przezimowania można zwiększyć, skracając rośliny. Spowoduje to zwiększenie masy korzenia, zgrubienie szyjki korzeniowej, a co za tym idzie, poprawę akumulacji związków zapasowych.

Krok czwarty – walka z chwastami

To kolejna czynność mająca na celu przygotowanie upraw do zimy. Pierwszy zabieg przeciwko chwastom, wykonany terminowo, poprawia kondycję ozimin. Umożliwia bowiem pozbycie się roślin konkurujących z uprawami o składniki pokarmowe, wodę oraz światło. Do tego celu można wykorzystać zarówno preparaty doglebowe, jak i nalistne.

Warto też pomyśleć o ochronie przed szkodnikami, szczególnie przed mszycami, które chętnie atakują młode rośliny i, wysysając z nich soki, osłabiają ich wzrost. Są one ponadto wektorami groźnych chorób wirusowych. Również w tym przypadku dobrze jest sięgnąć po właściwe środki ochronne – najlepsze będą insektycydy selektywne. 

Z pomocą naszych wskazówek, przygotowanie zbóż do przezimowania nie będzie trudnym wyzwaniem. Chcąc jednak mieć pewność, że uprawy ozime przetrwają okres chłodniejszych miesięcy, nie należy pomijać żadnego z powyższych kroków – wszystkie są bowiem równie ważne.

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Szczegóły i regulamin Konkursu.

0
KOSZYK
  • BRAK PRODUKTÓW W KOSZYKU