Spośród wszystkich paliw stałych węgiel kamienny jest najpopularniejszy. Zawdzięcza to niskiej cenie, łatwej dostępności i dużej wydajności. W naszym kraju sezon grzewczy trwa od sześciu do siedmiu miesięcy. Przeciętne gospodarstwo domowe zużywa od trzech do czterech ton węgla rocznie. Większość użytkowników kupuje węgiel po sezonie, kiedy ceny są korzystniejsze. Jednak przechowywanie kilku ton opału może być kłopotliwe. Jak najlepiej przechowywać ten opał, aby nie tracił na swojej wartości opałowej?
Rodzaje węgla
Nowoczesne urządzenia grzewcze, spalające węgiel są bardzo wydajne i ekologiczne – zapewniają komfort cieplny za stosunkowo niską cenę. Ich sprawność zależy jednak w dużej mierze od rodzaju i jakości paliwa. Specjaliści dzielą węgiel kamienny na sortymenty, typy, klasy i gatunki.
O typie węgla decyduje jego zdolność do spiekania, zawartość części lotnych oraz ciepło spalania. Do ogrzewania domów jednorodzinnych używa się węgla typu 31/32.
Klasa węgla zależy od jego wartości opałowej. Oznacza się ją dwiema cyframi, na przykład 24MJ/kg. Ekogroszek o mocy od 24 do 30 MJ najlepiej nadaje się do palenia w naszych domach.
Węgiel a kaloryczność
Wartość energetyczna węgla, czyli jego wartość opałowa (inaczej kaloryczność), zależy przede wszystkim od kopalni, z której pochodzi oraz sortymentu. Im mniejsze są ziarna, tym mniejsza jest wartość opałowa paliwa. Stosowanie węgla dobrej jakości znacznie obniża koszty ogrzewania i zmniejsza emisję szkodliwych substancji do atmosfery. Każdy model kotła CO wymaga odpowiedniego rodzaju i jakości węgla. Szczególnie dotyczy to pieców na ekogroszek, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na jego parametry jakościowe.
Jak przechowywać węgiel?
Węgiel zajmuje dużo miejsca i brudzi, co sprawia, że jest materiałem dosyć kłopotliwym w przechowywaniu. Współczesne domy są często niepodpiwniczone, a zatem wydawałoby się, że najrozsądniej byłoby przechowywać to paliwo na zewnątrz Nieodpowiednie warunki składowania opału mogłyby jednak spowodować jego degradację (zwietrzenie i zmniejszenie kaloryczności). Zawilgocenie węgla może sprawiać duże problemy z rozpaleniem surowca, a ponadto wpływać na zmniejszenie płomienia, co skutkuje wydzielaniem mniejszej ilości ciepła podczas spalania. W szczególności, w przypadku ekogroszku o większej zawartości wilgoci, może dojść do uszkodzenia palnika retortowego.
Węgiel najlepiej składować w suchej kotłowni (usypany w stos lub ułożony w boksie z desek), zachowując bezpieczny odstęp minimum 1 metra od pieca. Można też do tego celu wykorzystać garaż i przechowywać w nim węgiel zakupiony w workach. W budynkach podpiwniczonych opał z powodzeniem przechowuje się w piwnicy – pod warunkiem jednak, że jest ona sucha i wentylowana. Węgiel składowany na zewnątrz budynku powinien być izolowany od podłoża i przykryty odpowiednią folią ochronną, brezentem lub plandeką, która zabezpieczy go przed zamoknięciem, promieniami UV oraz zanieczyszczeniami (piaskiem, ziemią, kamieniami, liśćmi, chwastami itp.). Na zewnątrz również można przechowywać opał zakupiony w workach.