Jak efektywnie palić w piecu?

Piece na paliwa stałe to w dalszym ciągu najpopularniejsze źródła ciepła stosowane w Polsce, choć dąży się do ich zastąpienia przez inne rodzaje pieców – szczególnie z tego powodu, że uważane są za główne źródło smogu. Nawet wydajność starego pieca można jednak skutecznie poprawić, zmieniając sposób palenia w nim.

Skutki tradycyjnego palenia w piecu

Większości osób palenie w piecu CO kojarzy się z rozpalaniem załadowanego paliwem pieca od dołu i później dorzucaniem do niego kolejnych, zazwyczaj dużych porcji opału na wierzch warstwy żaru, by podtrzymać proces spalania. Warto jednak wiedzieć, że ten sposób jest nieefektywny i nieekonomiczny – każda kolejna porcja dorzuconego do paleniska paliwa ogranicza przepływ ciepłego powietrza w kotle. Na skutek tego procesu znaczna część opału zamieniana jest w zawierający dużo lotnych związków i pyłów dym i nie służy do wytwarzania ciepła. Samego dymu powstaje tym więcej, im więcej węgla lub drzewna jest jednorazowo dorzucanych.

Istnieje inna technika, pozwalająca na zaoszczędzenie paliwa. W wyniku jej zastosowania powstają spaliny czyste, składające się tylko z bezbarwnych gazów i pary wodnej. Jest to…

Rozpalanie pieca od góry

Rozpalenie pieca od góry to najefektywniejsza energetycznie i jednocześnie najczystsza technika ogrzewania budynków z użyciem paliw stałych. Polega ona na zamienieniu miejsca lokalizacji warstwy żaru z dołu paleniska na jego górę. Powoduje to, że wydzielające się z warstwy rozgrzewającego się opału gazy oraz pyły przechodzą przez warstwę żaru i ulegają tam całkowitemu spalaniu. Dzięki temu z komina nie wylatuje trujący dym – zamiast niego powstaje więcej ciepła, co przekłada się na wymierne oszczędności w zużywanym paliwie, a tym samym w kosztach ogrzewania.

Korzyści wynikające z palenia w piecu od góry

Najważniejsze korzyści wynikające ze stosowania tej metody to, oprócz wspomnianego wyżej ograniczenia zużycia paliwa, mogącego wynieść nawet 30% opału, także:

  • Komfort cieplny w domu, ponieważ zapewnia równomierne grzanie przez wiele godzin, a w przypadku pieców z bocznym podajnikiem paliwa – nawet przez kilka dni.
  • Oszczędność czasu, ponieważ po rozpaleniu pieca nie ma już potrzeby wykonywania przy nim innych czynności, z wyjątkiem ewentualnego dokładania nowych porcji paliwa lub zasypywania zbiornika podajnika.
  • Dokładne wypalanie powstających w czasie spalania pyłów i gazów zapewnia dłuższą żywotność instalacji grzewczych, ogranicza powstawanie sadzy i efektu zapychania przewodów kominowych.

Nie bez znaczenia jest też pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ dokładniejsze spalanie paliwa przekłada się bezpośrednio na mniejszą ilość powstającego dymu, trujących pyłów i nieprzyjemnych zapachów.

Jak najlepiej rozpalać piec od góry?

Rozpalanie od góry najlepiej stosować w kotłach zasypowych – w piecach kuchennych, kaflowych, a nawet w kominkach. W jaki sposób to robić?

  • Na pusty ruszt układa się opał, począwszy od grubszych brył węgla lub drewna. Dopiero na nie nakłada się średnie i małe kawałki. Następnie umieszcza się rozpałkę.
  • Na warstwę rozpałki kładzie się kawałek przy kawałku fragmenty grubszego drewna rozpałkowego, na które nakłada się jeszcze jedną warstwę, tym razem patyków lub szczapek drewna grubości kciuka.
  • Jeśli piec jest już przygotowany, rozpala się rozpałkę i zamyka górne jego drzwiczki. Samo rozpalanie pieca wraz ze spalaniem wydzielających się substancji lotnych trwa około godziny. W tym czasie należy zadbać o stały dopływ powietrza aż do momentu, kiedy żar dojdzie do rusztu paleniska.
  • Temperaturę pracy pieca można regulować, przymykając lub otwierając drzwiczki pieca.
  • Po rozpaleniu tak załadowanego pieca zazwyczaj nie trzeba dorzucać się do niego paliwa – aż do momentu jego ponownego rozpalenia.
  • W zależności od ilości załadowanego opału, piec będzie grzał przez około 6 do 12 godzin. Jeśli jednak konieczne będzie dorzucanie węgla lub drewna, to trzeba to robić niewielkimi porcjami. Wrzucenie dużej ilości paliwa przydusi spalanie w piecu i przyczyni się do powstawania dymu.
  • Jeśli konstrukcja pieca na to pozwala, można wybrać porcję żaru, zasypać ponownie piec i nałożyć żar na wierzch, by rozpocząć cykl od nowa. Jednak metoda ta wymaga od użytkowników pieców pewnej wprawy.

Zdecydowanie lepiej technika palenia w piecu od góry sprawdza się w przypadku pieców z podajnikiem paliwa, w których jest ono podawane do komory spalania od spodu lub z boku. Szczególnie dobrze do zasilania takich pieców nadaje się wysokiej jakości ekogroszek z węgla kamiennego, który nie będzie się spiekał, a po spalaniu pozostanie po nim mało popiołu. Ważne jest jednak, by miał on odpowiednią wartość opałową i rozmiar.

Kaloryczność węgla i wielkość ziarna najlepiej dobrać do wydajności pieca i innych zaleceń producenta. Dlatego dobrzy dystrybutorzy i sprzedawcy ekogroszku mają w swojej ofercie kilka rodzajów paliwa o zróżnicowanych parametrach – jego jakość mogą łatwo kontrolować, zaopatrując się w surowiec bezpośrednio u producentów tego paliwa.

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są zaznaczone. *